Hodowla dla mięsa
Świnie hoduje się głównie ze względu na ich mięso, trafiające na rynek zarówno w stanie surowym, jak i zakonserwowane. Znanych jest kilka sposobów konserwacji mięsa, używa się do tego celu soli, azotanu sodowego albo azotanu potasowego. Mięso można też wędzić, dzięki czemu zyskuje ono charakterystyczny aromat. Świńska skóra ceniona jest przez kaletników -wyrabia się z niej na przykład ekskluzywne walizki. Szczecina wieprza wykorzystywana jest do produkcji szczotek. Z innych części ciała świni wyrabia się m.in. świece, klej, mydło a nawet nawozy. W starożytności świnie były uważane za święte zwierzęta. Ci, którzy je hodowali, musieli przechodzić rytualne oczyszczenie. Z czasem rytuał ów przyczynił się do powstania przekonania, że świnia jest zwierzęciem nieczystym.
Rzeczywiście, wieprzowina może być niebezpieczna, jeśli nie jest odpowiednio przyrządzona. W mięsie świni mogą bowiem występować pasożyty, które w przypadku spożycia przez człowieka surowego zakażonego mięsa mogą spowodować nawet śmiertelną chorobę. Być może to właśnie dlatego wyznawców judaizmu i muzułmanów obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania wieprzowiny. Potoczne opinie o tym, że świnie są zwierzętami wyjątkowo brudnymi są nieuzasadnione. Jeśli tylko mają odpowiednie warunki, starają się zachować czystość, najczęściej jednak chlewnie, w których są trzymane, skutecznie im to uniemożliwiają. Świnie żyjące na wybiegach potrzebują wody, w której mogą się ochłodzić, a jedynymi dostępnymi zbiornikami są zwykle błotniste kałuże.