Inne zwierzęta hodowlane

Owce i kozy często wypasa się we wspólnych stadach, co jest praktyką niemal tak starą jak udomowienie tych zwierząt. Kozy są bardziej żywotne i sprawniejsze niż owce. Naturalnym środowiskiem ich życia są strome stoki i góry, po których poruszają się z niezwykłą zwinnością. Dobrze znoszą surowy klimat i niedostatek pożywienia, są odporne na choroby. Z tych powodów są idealnym zwierzęciem domowym. Kozy hodowane są dla mleka, wełny, skóry i mięsa. Skład chemiczny mleka koziego różni się od składu mleka krowiego.

Mleko kozie jest lekkostrawne i zalecane dla dzieci oraz ludzi uczulonych na mleko krowie. Nigdy też nie zawiera prątków gruźlicy, które są czasami obecne w mleku krowim. Wiele smacznych gatunków serów wyrabia się właśnie z koziego mleka. Najbardziej znane gatunki dzikich kóz to koziorożec alpejski i koza bezoarowa. Koziorożec alpejski występuje we włoskich Alpach, Hiszpanii, na Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce, Sudanie i w Azji Środkowej. Jest przysadzistej budowy i waży od 40 do 120 kilogramów. Koza bezoarowa jest przodkiem wszystkich udomowionych gatunków kóz, a zamieszkuje górzyste regiony w azjatyckiej części Turcji. Samce dzikich kóz poza okresem rui żyją samotnie. Samice i młode wędrują w stadach liczących około 40 osobników.

Komentarze są zamknięte.